EQuilibrium "Level Three" New Experience2

Treće zvanično izdanje ove uzbudljive i nesvakidašnje distribucije biće dostupno za preuzimanje 31.01.2019. Red je da upoznamo šta sve donosi i kome je namenjen.

Najpre za sve manje upućene da ukratko objasnimo šta je EQuilibrium.

EQuilibrium je operativni sistem, nešto poput daleko poznatijeg operativnog sistema Windowsa ili OSXa , ili manje poznatih ali daleko bitnijih za EQuilibrium njegovih predaka Debian, Ubuntu ... dakle zapravo EQuilibrium je GNU/Linux distribucija.


GNU/Linux distribucije za razliku od vlasničkih operativnih sistema (Windows, OSX) pružaju korisniku punu slobodu. To što mogu besplatno da se preuzmu putem interneta, ne znači da su loše. Već naprotiv, za svaku distribuciju je zaslužno par hiljada ljudi, što nekim distribucijama omogućuje da budu daleko stabilnije i brže se razvijaju od vlasničkog softvera. Mana ovakvog pristupa je što kompanije koje se bave komercijalnim progamima ne vide interes u ovakvom pristupu i sve se odvija na dobrovoljnoj bazi, drugim rečima pošto nema velikih para, nema ni njih. Svakako, postoje alternative pomenutim programima, takođe i veliki izbor autentičnih programa, neki su bolji, neki su lošiji, a za neke jednostavno ne postoji alternativa, a neki poznati upravo potiču iz otvorenog koda (primera radi Chrome, Mozilla ... ). U svakom slučaju kako stvari sad stoje cela priča sa komercijalnim programima bi trebala da dobije pozitivan smer, pogotovo sad kad su neke velike kompanije uvidele mogućnosti i snagu otvorenog koda (poučene Androidom kao primerom). 


Lepota EQuilibriuma je u njegovoj jednostavnosti i lakoći korišćenja. Sve je podređeno korisniku i njegovim potrebama. Namenjen je prvenstveno za laptop računare i korisnike koji su 24/7 na internetu. Takođe može da se koristi i za PC računare. Trenutno nije  preporučljiv za gejmere, zbog jako malog broja dostupnih popularnih igrica, ali postoji mogućnost igranja uz pomoć Steam platforme. Online igrice koje se igraju u browserima (Chromium, Mozilla, Opera ...) rade bez problema.
Jedna od prednosti je što nema potrebe za antivirusnim programima. 


Šta je EQuilibrium "Level Three" New Experience2 ?

Ovo je treće zvanično objavljeno izdanje ove distribucije. Sufiks "Level Three" je ostao jer je osnova ista kao i na prethodnom izdanju. EQuilibrium "Level Three" New Experience2 takođe je baziran na Kubuntuu 18.04 , ali donosi potpuno drugačiji korisnički pristup u odnosu na prethodno izdanje. Svakako najbitnija stvar je novo okruženje New Experience2

Ispod haube se nalazi:

 • 64 bit
 • Plasma 5.12.7
 • KDEf 5.44
 • Qt 5.9.5
 • Linux 4.19
 • KDE app 17.12.3
 • New Experience 2.0.1

Takođe je tu i dugoročna podrška do 2021 godine


Po čemu se EQuilibrium razlikuje od ostalih operativnih sistema?

Pravilo kojim se EQuilibrium vodi je: Izvući iz računara maksimum uz minimum znanja i truda.
Sve mora da bude na dohvat ruke. Tako da za korišćenje EQuilibriuma ne treba skoro nikakvo predznanje. Sve je tu, na vama je samo da ga uključite i koristite. 

U samom startu treba da se naglasi da je EQuilibrium distribucija (operativni sistem) koja se oslanja na online servise (poput npr. ChromeOSa) i u tom segmentu pruža svoj maksimum. Google, Facebook, YouTube, Twitter, razni online sadržaji poput videa, muzike, igrica rade bez ikakvih problema. Većina tog sadržaja se znatno brže prikazuje i učitava nego na primer na Windowsu. Za pravilno funkcionisanje EQuilibriuma neophodan je pristup internetu. Čim mu to omogućite više ne postoji nikakva prepreka da pristupite svojim omiljenim online servisima.

Nakon prvog pokretanja zatičemo potpuno upotrebljiv operativni sistem. Nema potrebe za dodatnim podešavanjima. Sve neophodne aplikacije dodajete u hodu, tako da ćete potpuno neprimetno kreirati sistem po svojoj meri.

Na primer, ako želite da uredite ili samo otvorite neki tekstualni dokument, možete koristiti razne online servise za obradu dokumenata. Ukoliko znate da će vam taj online servis opet trebati, jednostavno napravite aplikaciju u par sekundi i biće Vam dostupna kad god zatreba na samo jedan klik. Danas postoji više odličnih online office alata (Microsoft Office Online, Google Docs ... ). Sve njih možemo da pretočimo na EQuilibriumu u funkcionalne aplikacije u samo 3 jednostavna koraka bez bilo kakve instalacije na računar. Ceo taj proces ne zahteva više od par sekundi. Dakle i dalje oni ostaju online servisi, ali se pokreću na isti način, kao da pokrećemo bilo koji drugi program koji je instaliran na računaru. 
Podaci koje ste sačuvali putem svojih Android telefona na nekom online skladištu (Google Cloud, OneDrive ...) biće vam i ovde dostupni na samo jedan klik i moći ćete da ih uređujete bez ikakvih prepreka... Ovakvih aplikacija na internetu postoji na hiljade, a njihove mogućnosti su ogromne, od amaterskih do potpuno profesionalnih servisa. EQuilibrium vam omogućava da im pristupate i da ih koristite na najefikasniji način. Čak i sa jeftinijim laptop uređajima stičete utisak da možete da parirate mnogostruko skupljim računarima. 


Što se tiče aplikacija koje dolaze sa EQuilibrium "Level Three" New Experience2, defaultno su instalirane samo najosnovnije aplikacije za normalno funkcionisanje. Ako su Vam  potrebni npr. LibreOffice ili Gimp jednostavno se instaliraju putem Discover softver centra. Discover softver centar je nešto poput Storea na Androidu. Ukoliko neka aplikacija ne postoji, treba naći na internetu .deb fajl ( .exe na windowsu ). Instaliranje aplikacija na EQuilibriumu se vrši jednim klikom i potvrdom šifre. Izbor programa je ostavljen korisniku da uređuje po svojoj potrebi.


A šta je New Experience 2.0.1 ?

New Experience 2.0.1 je izmenjeno KDE okruženje prilagođeno laptop računarima. Estetski vrlo dopadljivog izgleda. Za razliku od prethodnika prilikom pokretanja New Experience2 sad odlikuje čist desktop, bez vidljivih panela. Panele uočavamo tek kad su aplikacije maksimizirane, levi koji je sad celo vreme vidljiv i donji koji je opciono vidljiv. Na levom panelu u gornjem uglu se nalazi EQmenu. EQmeni prvenstveno prikazuje online aplikacije, ali prilikom pretrage prikazuje i sve ostale aplikacije koje postoje u računaru. Dovoljno je ukucati prva tri slova u pretrazi i aplikacija se nepogrešivo pojavljuje na listi. Ispod EQmenu-a je ikona koja pokreće Google pretraživač, a ispod nje se nalazi "Task Manager". Aplikacije koje se  često koriste  vrlo lako mogu da se prikače na njega (pin-uju) i budu nam dostupni na jedan klik. U donjem delu levog panela nalazi se još Home folder (brz pristup sačuvanim podacima), analogni sat i ikona za minimiziranje svih prozora na desktopu.

Donji panel je opciono vidljiv: kad su aplikacije maksimizirane nije vidljiv, ali čim strelica dotakne donju ivicu automatski se panel pojavljuje. Kad su aplikacije u lebdećim prozorima, panel je vidljiv celo vreme. Na donjem panelu, s leva na desno, uočavamo na samom početku, naziv aktivnog programa, nakon njega se nalazi Global meni. U njemu su sad otvorene sve glavne opcije koje određeni program poseduje (kao npr na Ubuntuu ili OSXu). Nakon Globalnog menija dolazi Sistemski blok. Klikom na određenu ikonu Sistemski blok se sad otvara celom desnom ivicom desktopa i pruža sve bitne informacije. Sledi digitalni sat. Skroz na kraju panela, u desnom uglu je pokretač aplikacija. Takođe se on otvara uz desnu ivicu celom visinom desktopa i pruža uvid i pristup u sve neophodne i postojeće aplikacije na uređaju. Takođe je tu i istorija pokretanja aplikacija, kao i opcije za isključivanje uređaja.


Lebdeći prozori su sa jako malim okvirima takoreći neprimetnim (i zaista se stiče utisak da lebde iznad desktopa). Sve je podređeno tome da se ne uoči razlika između programa koje pokrećete s računara i online aplikacija. Dugmići za zatvaranje, smanjivanje i maksimiziranje su sakriveni, ali su svakako tu u gornjem desnom uglu aplikacije i nisu vidljivi sve dok se mišem ne pređe preko njih, što je estetski vrlo upečatljivo. Posle par minuta korišćenja biće vam sasvim normalna upotreba ovakvih dugmića. Kad se prozori maksimiziraju stiče se osećaj "flat" površine, gde aplikacija i plasma okruženje čine jednu savršeno uklopljenu celinu. 

New Experience2 sad ima tri "KDE look" teme. Defaultna New Experience2 koju odlikuje odlična izbalansiranost tamnih i svetlih površina, Dark koja će biti zanimljiva mlađoj populaciji i ljudima koji vole taj "hakerski" stil i Light koja ima neki svoj neodoljiv šarm. Naravno teme se mogu još dodatno prilagođavati kao u ostalom i celi desktop. Mogu se dodavati ili oduzimati Widgets-i po sopstvenom nahođenju i potrebama. Dovoljno je samo otključati Widgetse, dodati ih i rasporediti po potrebi te nakon toga zaključati (kako ne bi nepažnjom uklonili ili ispremeštali Widgete). 


I da sumiramo za kraj.

Equilibrium radi jako brzo i stabilno i zaslužuje sve preporuke. Odmah nakon podizanja sistem zauzima samo 430MB ram memorije. ISO slika je veličine 1,3GB. Instalacija je vrlo jednostavna i rutinska u par koraka. Čak i osobe koje se ne razumeju u računare mogu sami da instaliraju EQuilibrium. Korišćenje je jednostavno i bez ikakvog napora, ukoliko se insistira na instaliranim aplikacijama većina programa je dostupna putem Discover softver centra.


Ukratko EQuilibrium "Level Three" New Experience2 je upravo za one koji žele jednostavan i stabilan operativni sistem sa brzim pristupom online aplikacijama putem laptopa bez potrebe za dodatnim podešavanjima.

 • Kratka uputstva:


  Kreiranje online aplikacija u 3 koraka:


  1.  otvorite web stranicu (u Chromiumu)

  2. desni meni (tri vertikalne tačke):

  More tools => Add to desktop (više alata => Izradi prečicu), 

   3. štiklirate "Otvori kao prozor" i kliknete na Stvori